Exista numeroase diete care promit si iti asigura pierdere in greutate. Multe dintre aceste diete se concentreaza pe restrictionarea unuia dintre cei trei macronutrienti. Totusi nu exista un numar magic pentru cantitatea de carbohidrati, proteine si grasimi pe care ar trebui sa le consumam pentru a pierde în greutate.
Intotdeauna se reduce la calorii.
Cheia pentru pierderea in greutate – si pastrarea kilogramelor – se gaseste intr-o dieta pe care o poti urma toata viata. Indiferent daca este una care se concentreaza pe carbohidrati, grasimi sau proteine.
Caloriile zilnice pentru a pierde in greutate
O calorie este o unitate de energie pe care o ofera mancarea. Caloriile din alimentele pe care le consumam provin din continutul de carbohidrati, proteine si grasimi:
1 gram de carbohidrati sau proteine oferă 4 calorii; 1 gram de grasime ofera 9 calorii.
In timp ce fiecare dintre aceste substante nutritive serveste unui scop diferit in organismul nostru. Atunci cand vine vorba de pierdere in greutate sau castig, ceea ce contează cel mai mult sunt caloriile totale.
Pentru a pierde in greutate, consumul total de calorii trebuie sa fie mai mic decat cantitatea necesara organismului; acest lucru incurajează organismul sa arda grasimi pentru energie.
Daca poti crea un deficit de 3,500 de calorii pe saptamana sau 500 de calorii pe zi, poti arde o jumatate de kilogram de grasime pe saptamana.
De exemplu, daca avem nevoie de 2.000 de calorii pe zi pentru a ne mentine greutatea actuala, atunci trebuie sa reducem aportul la 1.500 de calorii pentru a pierde in greutate.
Citeste si: Cea mai buna dieta pentru tensiune arteriala
Carbohidratii si pierdere in greutate
Cand vine vorba de pierdere in greutate, carbohidratii sunt deseori pe lista „nu consumati”. Dar carbohidratii ar trebui sa reprezinte, de fapt, cea mai mare parte a consumului tau caloric – între 45% si 65% – si datorita senzatiei de satietate pe care o ofera.
Insa nu toti carbohidratii sunt alegeri bune intr-o dieta orientata spre pierderea in greutate.
Vei avea, cu siguranta, mai mult succes in ceea ce priveste scaderea in greutate si pastrarea acesteia prin completarea dietei cu carbohidrati sanatosi, neprelucrati, cum ar fi: cerealele integrale, fructele si legumele.
Carbohidratii procesati, cum sunt painea alba, pastele fainoase si dulciurile, vor genera rezultate mult mai scazute si vor ingreuna pierderea in greutate.
Un studiu prospectiv a constatat ca cresterea in greutate a fost asociata cu aportul de carbohidrati nesanatosi si scaderea in greutate cu consumul de alimente carbohidrate sanatoase.
Pentru o dieta de 1500 de calorii, 675 pana la 975 din aceste calorii ar trebui sa provină din carbohidrati – aproximativ 170 pana la 245 de grame pe zi.
Gama variata de carbohidrati existenta astazi, va permite crearea unei diete sanatoase, care sa se potriveasca gustului tau personal.
Proteinele si pierdere în greutate
Multe diete populare in pierdere in greutate te incurajeaza sa mananci mai multe proteine pentru a avea rezultate.
- Un studiu publicat în Jurnalul Asociatiei Medicale Americane a constatat ca persoanele care au urmat o dieta bogata in proteine, continut ridicat de grasimi si continut scazut de carbohidrati, au pierdut mai mult in greutate decat cele care au urmat o dieta cu continut scazut de grasimi.
Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale unei diete cu continut scazut de carbohidrati nu sunt, inca, atat de cunoscute, facand o anumita dieta dificil de recomandat.
Pentru o sanatate buna, recomandarile dietetice sunt: 10% pana la 35% din calorii sa provina din proteine.
Pentru o dieta de 1500 de calorii, 150 de calorii pana la 525 de calorii ar trebui să provina din proteine. Acest lucru inseamna 38 pana la 131 grame de proteine pe zi.
Majoritatea femeilor au nevoie de minim 46 de grame de proteine pe zi. Chiar si intr-o dieta cu calorii mai reduse.
Calitatea conteaza, de asemenea, atunci cand vine vorba de alimentele proteice si pierderea in greutate.
- In dieta ta de pierdere in greutate, obtine proteinele din surse sanatoase. Cum ar fi: carnea slaba, carnea de pasare, peste, oua, fasole, soia si lactate cu continut scazut de grasimi.
Grasimile si pierdere în greutate
Ca și carbohidratii, grasimile sunt adesea omise din dietele ce au ca principal scop scaderea in greutate. O parte din rationamentul restrictiei este ca grasimile sunt o sursa concentrata de calorii.
Cu toate acestea, grasimile sunt o parte importanta a unei diete si, ca si in cazul celorlalti doi macronutrienti. Exista o limita de cantitati calorice pe care ar trebui sa le obtii din grasimi:
- 20% pana la 35% sau 300 de calorii pana la 525 de calorii, pentru o sanatate generala buna.
Consumul recomanadat este de 33 pana la 58 de grame de grasimi pe zi.
Este necesar ca alegerile tale sa se bazeze pe consumul de alimente cu continut de grasimi provenit din surse sanatoase. Cum ar fi: uleiurile vegetale, avocado sau fructele cu coaja lemnoasa.
Cele mai puternice dovezi, pana in prezent, arata ca numarul de calorii conteaza foarte mult. Dar si concentrarea asupra calitatii alimentelor. Ambele sunt la fel de importante pentru prevenirea cresterii in greutate și promovarea pierderii în greutate.
Concentreaza-te pe consumul de alimente de inalta calitate, in portii de dimensiuni adecvate.
Sursa: www.healthline.com/