Cum numaram caloriile alimentelor

Caloriile alimentelor – Pentru a intelege ce rol au caloriile si cum ne pot influenta, este necesar sa stim definitia lor.

O calorie este o unitate de masura. O calorie masoara cantitatea de energie din alimentele si bauturile pe care le consumam. Toti avem nevoie de aceasta energie pentru a trai si a ramane sanatosi.

Caloriile alimentelor ofera energie sub forma de caldura, astfel incat organismele noastre sa poata functiona. Corpurile noastre stocheaza si ”ard” caloriile ca si combustibil.

Mancarea pe care o consumam devine combustibilul care ne conduce corpul. Alimentele sanatoase ofera calorii (energie) si substante nutritive sanatoase pentru a construi oase si muschi puternici.

Dar modul in care corpul nostru descompune, arde si stocheaza carbohidratii, proteinele si grasimile, cele trei surse principale de calorii, si efectele lor sunt diferite.

Proteine

Proteina este o componenta cruciala a fiecarei celule din corpul nostru. Se utilizeaza pentru a construi si a repara tesuturile și sunt implicate in procesele enzimelor si hormonilor care ajuta la reglarea metabolismului, cresterii si multe altele.

Proteinele sunt absolut necesare in timpul copilariei, adolescentei si in perioada sarcinii, cand organismul este in crestere si formeaza tesuturi noi.

Proteinele au rol important in construirea celulelor noi si mentinerea functiilor organismului. De asemenea, ne dau senzatia de satietate, incetinand digestia.

Datorita senzatiei de satietate si rolul lor in compensarea si recuperarea muschilor implicati in arderi , proteinele sunt esentiale si in pierderea in greutate.

Aproape toate proteinele furnizeaza in jur de 4 calorii pe gram, dar sa tinem cont de faptul ca exista:

  • proteine de calitate inalta – care reduc apetitul si optimizeaza repararea si recuperarea muschilor (peste, oua)
  • proteine de calitate slaba – ce nu contin toti aminoacizii esentiali in cantitati corespunzatoare, pentru ca organismul nostru sa construiasca noi molecule de proteine.

Carbohidrati

Cand vine vorba de a diferentia caloriile, carbohidratii sunt, pe departe, cei mai complecsi, deoarece organismul nostru foloseste tipurile diferite de carbohidrati ( fibre, amidon si zahar) in mod diferit.

Carbohidratii , gasiti in majoritatea alimentelor, sunt folositi de organismul nostru ca o sursa rapida de energie, in mod special pentru creier, ficat si muschi.

Toti carbohidratii ( mai putin fibrele, pe care organismul nostru nu le poate digera) furnizeaza 4 calorii per gram. Dar, asa cum sunt grasimi sanatoase si proteine de calitate inalte, asa sunt si carbohidrati cu scari diferite ale calitatii.

Impartiti in doua categorii, carbohidratii sunt : simpli si complecsi, iar alimentele contin, in general, o combinatie a celor doua.

  • Carbohidratii simplii – sunt, de asemenea, cunoscuti si sub denumirea de ”zahar”, fiind fabricati din blocuri de zahar conectate intr-un lant. Aceste blocuri sunt: glucoza, fructoza si galactoza. Deoarece lanturile sunt scurte, ele se distrug usor, si astfel se simte gustul de dulce. De asemenea, sunt digerate si absorbite rapid in sange.

Alimentele bogate in carbohidrati simpli includ indulcitori (sirop, miere) , bomboane , gemuri, faina rafinata. Fructele, legumele, fasolea si laptele contin si carbohidrati simpli, dar si vitamine, minerale, fibre si chiar proteine, ceea ce le face sa fie o alegere sanatoasa.

  • Carbohidratii complecsi – pot fi fie amidon , fie fibra. Acestia utilizeaza aceleasi blocuri de zahar ca si cei simpli, dar lanturile sunt mai lungi si necesita mai mult timp pentru a se descompune, motiv pentru care nu au un gust dulce.

Lanturile mai lungi, de asemenea, incetinesc digestia si, prin urmare, absorbtia monozaharidelor, rezultand un raspuns gradual la insulina si senzatia de satietate.

Desi nu sunt o sursa de calorii, fibrele sunt considerate carbohidrati de calitate superioara din moment ce incetinesc digestia ( dau senzatia de satietate, pentru mai mult timp) si modereaza absorbtia altor nutrienti.

In carbohidratii de calitate superioara sunt incluse: fructele, legumele si cerealele integrale.

Citeste si: Cum sa scapi usor de kilogramele in plus?

Din cele descrise mai sus, putem trage concluzia ca o calorie din grasimi nu este aceiasi cu o calorie din carbohidrati sau proteine. Insa, putem adauga diferente si comparand caloriile din cele 2 tipuri de zahar: glucoza si fructoza.

Glucoza o gasim predominant in alimentele ce contin amidon, cum ar fi: orezul, cartofii si pastele.

Glucoza poate fi folosita in arderi de toate organele; se stocheaza in ficat si muschi , fiind o sursa rapida de energie.

Avem si alimente cu amidon neprocesate, cum ar fi: zaharul brun, cartofii albi sau pastele din grau 100% , ce contin fibre naturale, vitamine si minerale.

Spre deosebire de glucoza, ce poate fi ”arsa” pentru energie de toate organele organismului, fructoza poate fi procesata doar de ficat.

Fructoza are gustul cel mai dulce si, adesea, o gasim in indulcitori ce sunt adaugati in sucuri si bauturi indulcite si in majoritatea alimentelor procesate.

Principala diferenta dintre cele 2 tipuri de zahar este:

  • in timp ce mai multe calorii din glucoza pot duce la crestere in greutate si acumulari de grasimi subcutanate mai putin daunatoare,
  • caloriile din fructoza pot suprasolicita ficatul, contribuie la bolile ce tin de ficat gras, influenteaza secretia de insulina.

Grasimi

Desi cand spunem grasimi , ne gandim la o alimentatie nesanatoasa, trebuie sa stim ca acestea joaca un rol important intr-o dieta echilibrata.

Grasimile sunt o sursa de energie puternica si aromatizata, ce incetinesc digestia, furnizeaza vitamine solubile organismului si ajuta in constructia celulara.

Toate grasimile alimentare contin aproximativ 9 calorii pe gram (carbohidratii si proteinele au fiecare cate 4 calorii pe gram) , deoarece unul dintre cele mai mari roluri ale grasimilor este stocarea energiei.

Ca si in cazul carbohidratilor si proteinelor, avem grasimi esentiale sunt pentru sanatatea organismului, si grasimi extrem de daunatoare.

De exemplu, Omega-3 ( ce se gaseste in cantitati mari in carnea de peste) face parte din grasimile sanatoase, avand proprietati protective si anti-inflamatorii, pe cand grasimile trans (mai putin sanatoase si mai mult daunatoare) cresc riscul inflamatiilor si al bolilor de inima.

Ca o regula generala, este recomandat consumul de calorii din alimente sanatoase, neprocesate; calitatea a ceea ce mancam determina calitatea de calorii consumate, acestea avand un impact major asupra greutatii corporale , dar si a sanatatii si starii de bine a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *