De ce să mâncăm oua? Deoarece sunt alimente bogate în proteine, alimente ce accelerează metabolismul, asigură un colesterol bun și sunt eficiente în aproape orice dieta de slăbire.
Beneficiile excelente oferite de consumul de oua:
- reduc riscul de accident vascular cerebral,
- asigură niveluri ridicate de colesterol HDL („bun”),
- reduc semnificativ riscul de cataractă,
- scad nivelul de trigliceride din sânge,
- ajută la pierderea în greutate,
- reglează tensiunea arterială,
- optimizează sănătatea oaselor.
Ouăle, denumite și „superalimente”, sunt încărcate cu substanțe nutritive, importante pentru buna funcționare a organismului.
Iată doar o parte din beneficiile pentru sănătate, aduse de consumul de ouă, care au fost confirmate de numeroase studii.
De ce să mâncăm ouă? Sunt incredibil de hrănitoare
Aflate printre cele mai nutritive alimente de pe planetă, ouăle conțin numeroși nutrienți necesari organismului.
Un ou întreg conține:
- Vitamina A
- Folat
- Vitamina B5
- Vitamina B12
- Vitamina B2
- Fosfor
- Seleniul
De asemenea, mai conțin cantități decente de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc.
Un ou mai mare conține 6 grame de proteine , 5 grame de grăsimi sănătoase și 77 de calorii.
De fapt, ouăle sunt mâncarea perfectă. Acestea conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care ai nevoie.

Conținut ridicat de colesterol bun
Este adevărat că ouăle au un nivel ridicat de colesterol, dar nu afectează în mod negativ colesterolul din sânge.
De fapt, un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg.
Poți consuma linistită ouă pentru colesterol bun.
Este important să reții că, colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge.
Citește și: Alimente bogate în vitamina D
Ficatul produce cantități mari de colesterol în fiecare zi. Când crești aportul de colesterol dietetic, ficatul tău produce pur și simplu mai puțin colesterol pentru a-l elimina.
Cu toate acestea, răspunsul la consumul de oua variază de la persoană la persoană:
- La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul,
- La ceilalți 30% (denumiți „hiper respondenți”), ouăle pot ridica ușor colesterolul total și LDL.
Este recomandat ca persoanele cu tulburări genetice precum hipercolesterolemia familială sau o variantă a genelor numită ApoE4 ar putea dori să limiteze sau să evite ouăle.
Ouă pentru colesterol bun HDL
HDL înseamnă lipoproteină de înaltă densitate. Este adesea cunoscută sub numele de colesterolul „bun” .
Persoanele care au niveluri mai mari de HDL, au de obicei un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.
Consumul de oua este o modalitate excelentă de a crește HDL. Ouă pentru colesterol bun.
Într-un studiu în care participanții au consumat două ouă pe zi, timp de șase săptămâni, s-a observat o creștere a nivelulului de HDL cu 10%.

De ce să mâncăm ouă? Conțin colină – un nutrient important
Colină este un nutrient pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că există. Și totuși este o substanță incredibil de importantă și este adesea grupată cu vitaminele B.
Colina este utilizată pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții.
Simptomele deficitului de colină sunt grave. Din fericire, sunt rare.
Ouăle întregi sunt o sursă excelentă de colină.
- Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.
De ce să mâncăm ouă? Risc redus de boli de inimă
Colesterolul LDL este în general cunoscut sub denumirea de colesterol „rău“.
Este binecunoscut faptul că existența unor niveluri ridicate de LDL este legată de un risc crescut de boli de inimă.
Dar mulți oameni nu își dau seama că LDL este împărțit în subtipuri bazate pe mărimea particulelor.
- Există particule LDL mici și dense și particule de LDL mari.
Multe studii au arătat că persoanele care au particule LDL predominant mici și dense au un risc mai mare de boli de inimă, decât persoanele care au în mare parte particule mari de LDL .
Chiar dacă ouăle tind să crească ușor colesterolul LDL la unele persoane, studiile arată că particulele se schimbă de la LDL mic, dens la mare, ceea ce reprezintă o îmbunătățire.

De ce să mâncăm ouă? Pentru beneficiile conținutului de antioxidanți
Ouăle conțin antioxidanți care au beneficii majore pentru sănătatea ochilor.
Una dintre consecințele îmbătrânirii este vederea diminuată, care se poate agrava odată cu trecerea timpului.
Există mai mulți nutrienți care te ajută să încetinești sau să eviți unele dintre procesele degenerative care pot afecta ochii.
Două dintre aceștia se numesc luteină și zeaxantină. Sunt antioxidanți puternici care se acumulează în retina ochiului.
Studiile arată că nivelul de cantități adecvate din acești nutrienți poate reduce semnificativ riscul de cataractă și degenerare maculară, două tulburări oculare foarte frecvente.
- Gălbenușurile de ou conțin cantități mari atât de luteină, cât și de zeaxantină.
Într-un studiu controlat, consumul de doar 1 gălbenuș pe zi, timp de 4 săptămâni, a crescut nivelul de sânge de luteină cu 28–50% și zeaxantină cu 114–142% .
Ouăle sunt bogate și în vitamina A, care merită o altă mențiune aici. Deficitul de vitamina A este cea mai frecventă cauză de orbire din lume.
De ce să mâncăm ouă? Conțin acizi grași Omega-3
Nu toate ouăle sunt create egale. Compoziția lor nutritivă variază în funcție de modul în care au fost hrănite și crescute găinile.
Ouăle de la găini crescute pe pășune și / sau hrană îmbogățită în omega-3 tind să fie mult mai bogate în acizi grași omega-3. Dieta cu ouă.
Acizii grași Omega-3 sunt cunoscuți pentru a reduce nivelul de trigliceride din sânge, un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă.
Studiile arată că alimentația cu oua îmbogățite în omega-3 este un mod foarte eficient de a scădea trigliceridele din sânge.
Consumul a doar cinci ouă îmbogățite în omega-3, pe săptămână, timp de trei săptămâni a redus nivelul trigliceridelor cu 16-18%.
Ouăle îmbogățite cu omega-3 pot conține, implicit, cantități semnificative de acizi grași omega-3.
Consumul acestor tipuri de ouă este un mod eficient de a reduce trigliceridele din sânge.
De ce să mâncăm ouă?
Alimente bogate în proteine de înaltă calitate
Proteinele sunt principalele blocuri ale corpului uman. Sunt folosite pentru construcția de țesuturi și molecule care servesc atât în scopuri structurale, cât și funcționale.
Obținerea de suficientă proteină prin dietă este foarte importantă.
- Ouăle sunt o excelentă sursă de proteine, un singur ou mare poate conține 6 grame.
Ouăle (alimente ce conțin proteine) conțin, de asemenea, toți aminoacizii esențiali în raporturi potrivite, astfel încât corpul tău este bine echipat pentru a folosi pe deplin proteina din ele.
Consumul de suficientă proteină poate ajuta la pierderea în greutate (dieta cu oua), creșterea masei musculare, scăderea tensiunii arteriale și optimizarea sănătății oaselor.
Ouăle sunt sursă de proteine animală de înaltă calitate și conțin toți aminoacizii esențiali de care au nevoie oamenii.
De ce să mâncăm ouă? Reduc riscul de accident vascular cerebral
De-a lungul timpului, s-a afirmat că, din cauza colesterolului din oua, acestea trebuie să fie rele pentru inimă.
Multe studii publicate în ultimii ani au examinat relația dintre consumul de ouă și riscul de boli de inimă.
Multe studii efectuate peste 260.000 de participanți au ajuns la aceeași concluzie: nu s-a găsit nicio asociere între aportul de ou și bolile de inimă sau accident vascular cerebral.
Însă, unele studii au descoperit că persoanele cu diabet zaharat care mănâncă ouă, au un risc crescut de boli de inimă.
Nu se cunoaște dacă ouăle provoacă de fapt un risc crescut, deoarece aceste tipuri de studii pot arăta doar asociere statistică.
Este posibil ca persoanele care mănâncă multe ouă și au diabet, să nu aibă o dietă sănătoasă, în general.
Citește și: Dieta low carb – plan alimentar
Consumul de ouă, într-o dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, care este de departe cea mai bună dietă pentru persoanele cu diabet, duce la micșorarea factorilor de risc pentru bolile de inimă.
Dacă mănânc ouă slăbesc?
Sunt sățioase și tind să te facă să mănânci mai puține calorii, astfel te ajută să pierzi greutatea. Sunt un aliment bogat în proteine, iar proteina este, de departe, cea mai macronutrientă. Dieta cu oua. Alimente ce accelerează metabolismul.
Ouăle au un scor mare pe o scară numită index de sațietate, care măsoară capacitatea alimentelor de a provoca sentimente de plinătate și de a reduce aportul de calorii ulterior.
Într-un studiu realizat pe 30 de femei supraponderale, consumul de ouă la micul dejun a crescut starea de sațietate și le-a determinat să mănânce mai puține calorii, pentru următoarele 36 de ore.
Într-un alt studiu, consumul, pe o perioadă de opt săptămâni, la micul dejun a unui ou a provocat o pierdere semnificativă în greutate.
Ouăle fac parte din alimente ce accelerează metabolismul și te ajută să slăbești.
Câte ouă putem mânca pe zi?
Studiile arată că poți mănâncă, în siguranță, până la trei ouă întregi pe zi. Ouăle sunt mâncarea perfectă dăruită de natură.
Pe lângă toate beneficiile extraordinare pentru sănătate, sunt de asemenea ieftine, ușor de preparat, merg cu aproape orice mâncare și au un gust minunat.