Este bine sa consumam indulcitori artificiali?

indulcitori artificiali - alina pofta de dulce, fara sa crestem in greutate

Indulcitori artificiali – pro si contra

Atunci cand incepem o dieta sau suntem nevoiti sa tinem un regim, unul dintre cei mai importanti pasi este sa renuntam la zahar.

Stim cu totii: consumul de dulciuri si de bauturi dulci ingreuneaza atingerea obiectivelor noastre de a slabi.

Si totusi, organismul nostru are nevoie de dulce, are nevoie de zahar.

Aici intervin indulcitorii artificiali, cunoscuti si sub denumirea de ”zaharuri false”.

Ce sunt indulcitorii artificiali

Indulcitorii artificiali sau inlocuitorii zaharului sunt substante chimice adaugate la unele alimente si bauturi, pentru a le face sa aiba gust dulce.

Adesea sunt numiti ”indulcitori intensi” deoarece ofera un gust similar cu zaharul de masa, dar de pana la cateva mii de ori mai dulce.

Datorita acestei proprietati, desi unii indulcitori artificiali contin calorii, cantitatea necesara indulcirii produselor este atat de mica, incat se ajunge la aproape fara calorii.

Indulcitorii artificiali ne lasa sa ne bucuram de dulce, fara sa ne temem de cumul de calorii, de kilograme in plus.

Indulcitorii artificiali se gasesc in mii de alimente procesate. Dar sunt utilizati cel mai frecvent pentru a indulci bauturi racoritoare, bauturi dietetice, bomboane, guma, iaurt, deserturi, condimente.

De asemenea, ei se gasesc in produse coapte, inghetata, medicamente si chiar pasta de dinti.

Te fac indulcitorii artificiali sa cresti in greutate?

Cercetarile sunt inconsecvente, atunci cand vine vorba de evaluarea posibilelor beneficii pentru sanatate ale indulcitorilor artificiali.

Pe de o parte, atunci cand este folosit ca substitut pentru zahar, cum ar fi in sucul dietetic, consumul redus de calorii poate ajuta la pierderea in greutate sau la intretinere.

Pe de alta parte, multe studii atent concepute sugereaza ca utilizarea indulcitorilor artificiali promoveaza cresterea in greutate sau nu fac deloc diferenta.

Pare sa depinda de modul in care sunt utilizate produsele si daca persoana compenseaza caloriile din alte parti ale dietei.

Indulcitori artificiali – buni sau rai?

De unde apare problema?

Indulcitorii artificiali tind sa pacaleasca creierul.

Creierul raspunde atunci cand receptorii de pe limba simt dulcele. Asa ca atunci cand mananci zahar sau ceva care ii place, creierul trimite semnale catre organism, in asteptarea unei incarcaturi de zahar.

Pancreasul incepe sa elibereze insulina pentru a procesa zaharul care vine.

Dar ce se intampla cand zaharul nu vine?

Insulina eliberata are rolul sa scada nivelul zaharului din sangele tau.

Insa indulcitorii artificiali nu contin zahar si atunci insulina eliberata scade nivelul zaharului existent. Astfel, acesta va scadea chiar mai mic decat a fost inainte, facandu-te sa te simti flamand, iritabil, slabit si fara energie.

In acest fel, organismul va crede ca va obtine acele calorii, stimuland apetitul /satietatea in creier, dar le va confunda pe parcurs.

Si astfel vei dori sa mananci mai mult si , de fapt, vei acumula mai multe calorii decat daca ai fi consumat zahar.

Si in acest fel , indulcitorii artificiali pot duce ei insisi la cresterea in greutate.

Poti consuma indulcitori artificiali nelimitat?

Cei mai multi dintre noi avem impresia ca atata timp cat indulcitorii artificiali sunt ”fara zahar”, putem consuma cat dorim, fara limita.

Insa aceasta mentalitate duce la supraalimentare si, prin urmare, la crestere in greutate.

ALIMENTELE INDULCITE CU INDULCITORI ARTIFICIALI NU SUNT INTOTDEAUNA FARA CALORII.

Unele dovezi recente sugereaza ca indulcitorii artificiali au un efect negativ direct si independent asupra tolerantei la glucoza.

Cu alte cuvinte, ”zaharul fals” in sine pare sa aiba un efect negativ asupra modului in care organismul proceseaza alimentele pe care le consumi, in enegie.

Deci pentru persoanele cu risc de diabet sau care au probleme cu reglarea zaharului din sange, indulcitorii artificiali pot face ma mult rau decat bine.

Citeste si: Dieta-rapida-cu-limonada-pierde-un-kilogram-pe-zi

Exista 6 principali indulcitori artificiali

Acestia se pot consuma ca atare sau adaugati in produse alimentare.

ZAHARINA

Un compus organic descoperit intamplator, zaharina este de 300 de ori mai dulce decat zaharul.

Zaharina este un produs rezistent termic, ce nu-si pierde din proprietati atunci cand este folosit la coacere.

ASPARTAMUL

Compus in principal din doi aminoacizi, aspartamul este un indulcitor de 180 de ori mai dulce decat zaharul.

Aspartamul nu este recomandat a fi folosit la temperaturi ridicate. Atunci cand este incalzit se descompune si isi pierde gustul dulce. Poate fi adaugat la retete, dupa gatirea lor la temperaturi ridicate.

ACESULFAME POTASIU ( ACESULFAME K )

Acesulfame potasiu face parte din indulcitori artificiali pe care ii intalnim in guma, siropuri cu continut scazut de calorii, budinci instant.

Acesulfame potasiu este folosit de multi ani ca si indulcitor artificial adaugat in alimente.

Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul si poate fi adaugat in retete de mancare ce necesita coacere, fara sa-si piarda proprietatile.

SUCRALOZA

Sucraloza este, in prezent, cel mai vandut indulcitor non-caloric.

Este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul si este obtinut in laborator….din zahar. Din acest motiv are o textura si aspect asemanator zaharului.

Sucraloza este practic o molecula de zahar, cu o parte din oxigen si hidrogen, substituite cu atomi de clor. Organismul nu absoarbe lanturile de zahar legate de clor, astfel incat este eliminata din corp, in mare parte, total.

Sucraloza are rezistenta termica si poate fi folosit la coacere.

NEOTAME

Un indulcitor artificial care este de 8000 de ori mai dulce decat zaharul.

Neotame este utilizat in principal ca agent de imbunatatire a aromelor si in unele amestecuri instant de bauturi si alimente cu continut scazut de carbohidrati.

ALCOOLI DE ZAHAR

Acesti indulcitori sunt obtinuti din carbohidrati vegetali alterati chimic.

Alcoolii zaharici nu sunt lipsiti de calorii, dar sunt slab absorbiti. Pot avea un efect laxativ, in special atunci cand sunt consumati in cantitati mari.

Se gasesc intr-o mare varietate de alimente, in special bomboane si produse etichetate ca fiind sigure pentru persoanele cu diabet.

STEVIA

Stevia este mai degraba un indulcitor natural si nu unul artificial.

Dar o amintim aici pentru ca se incadreaza la indulcitorii fara calorii si este utilizata la fel ca cei artificiali.

Un extract natural de plante, stevia pare sa aiba cele mai putine efecte secundare si riscuri dintre toti indulcitorii non-nutritivi.

Este indulcitorul preferat de dieticieni si cei constienti de sanatate.

Prin urmare, este sanatos sa consumi indulcitori artificiali?

Daca esti o persoana, in general, sanatoasa, fara diabet, ai grija de dieta ta si doresti sa pierzi in greutate sau sa te mentii, consumul strategic de indulcitori artificiali ar putea fi un beneficiu pentru tine.

E ok sa indulcesti o ceasca de cafea sau ceai. Sau, ocazional, sa-ti satisfaci nevoia de dulce printr-un desert pe baza de indulcitori artificiali, dar fara o utilizare excesiva.

Consumul excesiv, ca de altfel orice depasire a limitelor, ar putea avea efecte daunatoare.

Gasesti in magazinul nostru online

  • Suplimente nutritive ce te ajuta sa slabesti:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *